Social Icons

Isnin, Oktober 05, 2009

Pertabalan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan

Kuala Pilah - Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz akan ditabalkan pada satu adat istiadat bersejarah, Oktober depan. Pengisytiharan tersebut dibuat oleh Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz yang menyatakan istiadat tersebut akan diadakan di BalairongSeri Istana Besar Seri Menanti yang bermula 22 hingga 28 Oktober depan.Titah baginda, istiadat pertabalan akan dimulakan dengan istiadat mengeluarkan dan memasang alat-alat kebesaran di halaman Istana Besar Seri Menanti pada 22 Oktober oleh Pegawai 99 diketuai oleh Datuk Seri Amar Diraja setelah mendapat perkenan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan...
"Selepas itu dua das tembakan meriam dilepaskan. Alat-alat kebesaran akan kekal terpasang di halaman istana selama tujuh hari sehingga istiadat menyimpan alat-alat kebesaran ini dilakukan pada 28 Oktober nanti," titah baginda dalam sidang bersama media di Majlis Pengisytiharan Adat Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan ke 11 di Istana Besar Seri Menanti semalam.
Istiadat Bersiram akan berlangsung pada 25 Oktober ini di mana Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan bersama Tunku Ampuan Besar, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud akan bersemayam atas Takhta Rencana dan diarak dari Istana Besar Seri Menanti ke Panca Persada dan disusuli dengan lapan das tembakan meriam.
Istiadat diteruskan dengan Orang Empat Istana menyempurnakan Istiadat Bersiram denagn menyembahkan bedak limau setelah mengelilingi DYMM sebanyak tujuh kali.
"Selepas itu, Tuanku berdua akan bersemayam semula di atas Takhta Rencana dan diarak kembali ke Istana Besar Seri Menanti serta disusuli oleh lapan das tembakan meriam," titah baginda.
Istiadat Pertabalan akan dilangsungkan pada 26 Oktober di Balairong Seri Istana Besar Seri Menanti. Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan ke 11 merupakan salah satu daripada tiga istiadat bersejarah di Negeri Sembilan pada tahun ini.
Sebelum itu, Tunku Ali Redhauddin bertitah, "semua pembesar adat perlu bersiap sedia memulakan kerja agar adat pertabalan dapat berjalan dengan lancar."
Sinar Harian MNS, 26 September 2009

Tiada ulasan:

 
Blogger Templates